woensdag 23 juli 2008

Cavalia opende officieel in Knokke-Heist

In de uitverkochte Witte Theatertent kreeg dinsdagavond in Knokke-Heist de première z’n beslag van Cavalia. Door het gemeentebestuur waren naast de mandatarissen in de badstad ook heel wat BV’s uitgenodigd. Onder hen Sven Nys, gouverneur Paul Breyne en voormalig premier Jean-Luc Dehaene. Het spektakel is een wervelende ode aan de schoonheid van het dier, én een dankbetuiging voor de eeuwenlange samenwerking van mensen en paarden. De openingsscène verwijst naar de eerste tekeningen van paarden die werden teruggevonden in de grotten van Lascaux. Paarden werden lange tijd enkel door mannen benut als werkkrachten en transportmiddel. Pas veel later werd het paard door mannen én vrouwen verheven tot een nobele passie. Deze evolutie is ook verweven in de meeslepende muziek van Michel Cusson. Het applaus bij de toeschouwers voor paarden en acrobaten kon dinsdagavond niet op. De show omvat 18 nummers met onder meer een reis door de Canadese seizoenen. Dan ziet men de paarden tijdens stortbuien, sneeuwvlagen en dwarrelende herfstblaren. Het water dat tijdens drie van de nummers op het podium valt verdwijnt na enkele ogenblikken spoorloos. Het speciale zand is na een paar minuten weer helemaal droog. Dat systeem uitdokteren heeft volgens Cavalia-initiatiefnemer Normand Latourelle zo’n 6 maanden denkwerk en uitproberen gekost. Bijna ongemerkt zette dinsdagavond ook het jongste veulen van Cavalia z’n eerste passen op scène. Dat, onder het waakzaam oog van paardenhoeder Frédéric Pignon. Zeer indrukwekkend was ook het moment waarop de acrobaten vanuit de “big top heaven” naar beneden zoefden. De Vlaamse rijdster bij Cavalia was een drietal keer te zien. Kimberley De Plucker uit Moerbeke-Waas is nog tot eind deze maand gastvedette. Op een paar dagen heeft ze blijkbaar veel geleerd. Haar nummer met de sjaal werd nu tegen een veel hoger tempo uitgevoerd, dan tijdens de training van donderdag. Na het finale “Libertad” nummer mondde het magische paardenspektakel uit in een langdurige staande ovatie van een wild-enthousiast publiek. Burgemeester Lippens bedankte vervolgens in het Nederlands, Frans en Engels de tweebenige artiesten die de show hadden waargemaakt.

Negatieve punten, die waren er ook. Vooral de harde zitjes. En in mijn geval de dame die hielp bij het vinden van de zitplaats. Ondanks mijn herhaalde vraag in het Nederlands, bleef ze hardnekkig uitvoerig in het Frans antwoorden. Toen 'ik dat niet begreep' zei ze: “daaR, lienks, lienks”. Maar, zelfs dat heeft ons eigenlijke Cavaliaplezier niet in het minste vergald.

Tickets zijn te koop tegen de prijs van 23,50 – 53,50 of 65,50 euro per persoon. Een Horselover-ticket omvat : een plaats op de eerste rijen, een glas schuimwijn in de pauze en een bezoek aan de paardenstallen na de show. Kostprijs 89,50 euro per persoon. Prijzen exclusief verzendkosten en toeslag weekend. Er zijn aparte juniortickets (13 tot 18 jaar) en kindertickets (2 tot 12 jaar). Reserveren kan via www.sherpa.be of via 0900/84.100. Het arrangement “Cavalia Rendez-Vous” omvat: een ontvangst in de Rendez-Vous Lounge, aperitief, VIP cocktailreceptie, wijnen en uiteraard eersterangs plaats bij de show, met gereserveerde parkeerkaart. Dergelijk arrangement is enkel te boeken via www.arrano.be of via e-mail vip@arrano.be.